Kuuluisia collieita

Author: rnn.yqe.

Moni tuntee sankarikoira Lassien, joka löytää aina tiensä kotiin oli sitten miten paha paikka tahansa. Lassien taru alkoi jo 40-luvulla, kun amerikkalainen kirjailija Eric Knight rupesi kirjoittamaan tästä sankarikoirasta, ja ensimmäisen kirjan nimi oli ”Lassie come home” eli ”Lassie palaa kotiin”. Tämän jälkeen valkokankaalla ja tv-sarjassa onkin nähty monia Lassie-elokuvia/ohjelmia, joissa päätähtenä on ollut kymmeniä collieita. Ensimmäisessä osassa Lassien omistava perhe joutuu taloudellisiin vaikeuksiin ja päätyy myymään rakkaan lemmikkinsä, joka kuitenkin karkaa uudelta omistajalta ja palaa ”kotiin” jouluna. Tulevissa jaksoissa Lassie puolestaan auttaa perheen poikaa pulasta juuri oikealla hetkellä.

lassie

Mutta Lassie ei itse asiassa ole ensimmäisen elokuvien sankaricollie. Vuonna 1905 ilmestyi jo ensimmäinen kuuden ja puolen minuutin filmi, jossa Blair-niminen collie pelasti vauvan hänet varastaneilta mustalaisilta. Filmipätkän nimi oli ”Rescued by Rover”
Colliet ovat olleet ja ovat vieläkin suosittuja seurakoiria, joten myös moni USA:n presidenttikin on koiran omistanut ja juurikin collien. Vanhoista valokuvista selviää, että onnellisia collieiden omistajia ovat niin ikään olleet Benjamin Harrison, Lyndon Johnson, Herbert Hoover sekä Calvin Coolidge, jonka perheellä oli jopa neljä valkoista collieta kaiken kaikkiaan.

Myöskin monet tunnetut laulajat tahi näyttelijät ovat poseeranneet collieiden kanssa, mm. Marilyn Monroe, John Lennon, Kevin Costner sekä Elvis Presley. Rakastetulla lastenkirjailijalla Beatrix Potterilla oli collie nimeltä Kep, jonka hän on myös kuvittanut kirjoihinsa.

Collieilla oli myös ensimmäisen maailmansodan aikana tärkeä tehtävä. Kuninkaalliset juuret omaavasta colliesta nimeltä Bum tuli amerikkalaisten sotilaiden maskotti. Tosin, hänen uudeksi nimekseen tuli Bullet, joka tarkoittaa luotia. Collieita käytettiin myöskin sotatantereilla kuljettamaan viestejä. He olivat nopeita etenemään tulilinjalla ja väistelemään pommeja, joskin on mahdollista että moni koira kaatui sankarina tärkeä viesti pantaansa kiinnitettynä.